Op dit moment zijn er alleen online lessen mogelijk door Covid-19.
Schrijf je in voor een online les bij Reserveer.
Reserveren kan tot 30 min voor de les.
Stay healthy ❤
meer over yoga
yoga
Het woord yoga komt van het Sanskriet 'Yuj', dat verbinding betekent, verbinding tussen lichaam en geest. Yoga is een eeuwenoude filosofie of levenswijze om meer evenwicht te brengen in ons bestaan. De Indiase geleerde Patanjali schreef eeuwen geleden het 'achtvoudige yogapad' in een geschrift die de filosofie en techniek van yoga samenvat.
Het achtvoudige pad van yoga bestaat uit Yama, Niyama, Asana, Pranayama, Pratyahara, Dharana, Dhyana en Samadhi. In het westen kennen we yoga voornamelijk als asanas, lichaamshoudingen en pranayama, ademhalingsoefeningen. Yoga biedt dus nog veel meer, zoals discipline in de maatschappij, individuele discipline, naar binnen keren, concentratie, meditatie en Bewustzijn.
De oorspronkelijke context van yoga is om lichaam en geest te trainen zichzelf te observeren. Het is bedoeld als een systeem om het bewustzijn te vergroten en ziekten te verminderen, geestelijk en lichamelijk. Door dit essentiële zelfbewustzijn te leren onderscheidt yoga zich van andere lichamelijke oefeningen.
Naast de technieken zijn er belangrijke thema's binnen yoga: positieve gedachten, goede ademhaling, gezond eten, beweging en ontspanning. Er is geen prestatiedruk of vergelijken met anderen.
Er zijn veel verschillende redenen om aan yoga te doen: beter ontspannen, bewust worden van je lichaam, beheersen van je lichaam, meer controle over je geest, beter evenwicht, spirituele ontwikkeling, juister leren ademen, lichaam en geest gezond houden, op advies van arts of fysio en nog vele anderen.
Soms is het een zoektocht om de juiste vorm en juiste docent te vinden op het goede moment. Het is de zoektocht altijd waard. ❤
asana
'Asana' betekent houding in yoga. Asanas zijn een onderdeel van yoga om je lichaam gezond, soepel en sterk te houden en gedachten tot rust te brengen om goed te kunnen mediteren. Vaak werken de āsanas samen met ademhalingsoefeningen.
De houdingen maken je spieren, gewrichten en ligamenten soepel en verbeteren je flexibiliteit. Ze versterken je uithoudingsvermogen, balans en vitaliteit. De focus die nodig is bij het uitoefenen van deze oefeningen vergroot je concentratie en bewustzijn. En het helpt kracht op te bouwen en je beter te ontspannen.
Er zijn verschillende typen āsanas:
-
vooroverbuigen
-
achterwaartse buiging
-
twist
-
omgekeerde houding
-
(zij-) stretches /openers
-
balans
Er zijn honderden verschillende āsanas met verschillende variaties. De verschillende poses en technieken hebben een positief effect op je zenuwstelsel, endocriene systeem, werking van je organen, op je skelet en geeft je een algemene ontspanning.
De verschillende uitvoeringen ervan hebben andere namen, zoals Yin, Vinyasa and Hatha. Yin focust meer op houdingen die stretchen, poses zijn meer statisch en passief. Vinyasa maakt van de poses een dynamische creatieve flow. Hatha maakt meer gebruik van actieve statische poses afwisselend met ontspanning en flow.
Yogahoudingen zijn voor iedereen! Soms is het even zoeken naar de uitvoering en docent die op dat moment bij je past. Zorg ervoor dat je altijd naar je lichaam luistert, niets forceren.
Jij bepaalt de uitvoering en daarmee de intensiteit, vergelijk je niet met anderen, oordeel niet over jezelf, iedere dag is anders. ❤
PranaYama
Prana betekent 'levensenergie' en Yama 'beheersing/controle'.
Pranayama is een onderdeel van yoga en leert ons bewust te ademen. Ademhaling is een brug tussen lichaam en geest.
Een goede ademhaling brengt meer zuurstof in je bloed, dit is goed tegen vermoeidheid. 'Ayama' betekent vermeerderen, de ademhalingsoefeningen vermeerderen je energie met deze zuurstof toename. Je hersenen verbruiken veel zuurstof, door de oefeningen krijg je een betere focus en concentratie. Ook zorgen de ademhalingsoefeningen voor een lagere hartslag en bloeddruk. Een goede diepe ademhaling brengt je autonome zenuwstelsel in balans, zoals het verhelpen van stress gerelateerde klachten.
Er zijn verschillende technieken zoals het inhouden van je adem: Kumbhaka, pompende bewegingen, afwisselen van de neusgaten, mondademhaling met verschillende houdingen van de tong, druk op de stemspleet en met bandhas.
Er worden pranayama oefeningen gedaan in het begin van een hatha yoga les en er kunnen specifieke oefeningen gedaan worden bij een hulpvraag in de yogatherapie, in een privé les of workshop. Ook is het mogelijk specifieke begeleiding te vragen bij de ademhalingsoefeningen.
Ademhalingsoefeningen geven je meer energie, brengen je gevoelens tot rust en geven je een heldere geest.
Iedere ademhaling is een nieuw begin. ❤
dhyana
Dhyana, meditatie, is in het hier en nu zijn. Je leert zonder oordeel te observeren en je gedachten te focussen (dharana). Het gaat er niet om je gedachten te stoppen, maar om een bewustzijn te ontwikkelen dat je gedachten afdwalen. Je traint aandacht en bewustzijn, zoals iedere andere vaardigheid vraagt het oefening.
Er zijn vele manieren om te mediteren. Vaak werken we met onze ademhaling, omdat diepe ademhaling en focus op de ademhaling je gedachten tot rust brengen. Het wordt makkelijker wanneer je de ogen sluit en je in een rustige omgeving bevindt.
Door jezelf niet te veroordelen over het verleden, de toekomst en het heden leer je loslaten en accepteren. Dit kun je heel veelzijdig toepassen bij stress, angst, pijn, in relaties, wanneer je onrust voelt. Je kan jezelf de vraag stellen tijdens het mediteren, wat gebeurt er in mijn lichaam. Observeer jezelf.
Het stadium na 'naar binnen keren', focussen en meditatieflow is dat het zelfbewustzijn verdwijnt en opgaat in object van meditatie. Dit noemen we Samadhi. Hierbij verdwijnt dualiteit en voel je een staat van non-dualiteit (advaita), verbinding.
Ik start dhyana met pranayama en asanas voor een goede voorbereiding op het mediteren. Dhyana sessies zijn mogelijk in yogatherapie, bij privé lessen en in een workshop. Specifieke meditatie begeleiding is ook mogelijk, stuur me een bericht met je vraag. ❤
“The body benefits from movement,
and the mind benefits from stillness.” ~Sakyong Mipham
Sattvic
eten
Eten is misschien wel het beste moment van de dag ❤. En je voelt je erna nog beter wanneer je gezond eet. Wat is gezond eten?
Eten is gezond wanneer het je lichaam de voedingsstoffen geeft die het nodig heeft, zoals eiwitten, vetten, koolhydraten en heel veel vitaminen en mineralen. Deze zijn o.a. belangrijk voor de opbouw en reparatie van het lichaam, energievoorziening en het regelen van alle processen die in het lichaam plaatsvinden.
In de yogatraditie beoordelen we gezond eten ook op het effect in onze energie. Zo voelen we ons vaak moe na alcohol en kaas (tamasic). En veroorzaken sommige producten rusteloosheid, zoals koffie en veel zout (rajastic). Sattvic dieet is een gebalanceerde maaltijd, met alle voedingstoffen die we nodig hebben, die ons energie geeft zonder over te stimuleren of moe te maken.
Sattvic diet wordt ook aangeraden binnen Ayurveda, een alternatief geneeskundig systeem. Een sattvisch dieet kan ook een voorbeeld zijn van Ahimsa, het principe om geen schade toe te brengen aan andere levende wezens (één van de yama's). Dit is een van de redenen waarom yogi's vaak een vegetarisch dieet volgen.
Ook legt het de nadruk op seizoensgebonden voedsel, fruit (wanneer geen suikerproblemen heeft), noten, zaden, oliën, rijpe groenten, peulvruchten, volle granen en op niet op vlees gebaseerde eiwitten. Zuivelproducten worden aanbevolen als de koe op de juiste manier wordt gevoerd en gemolken.
Het is een leuke zoektocht, waarbij je rijkelijk wordt beloond met heerlijk eten en een goed gevoel. Ik ben geen expert op dit vlak, maar heb in mijn zoektocht al redelijk wat ervaring opgedaan. En deze deel ik graag met anderen in receptjes en bereidingen. ❤
Er wordt aan deze pagina gewerkt
xx
x